RULE OF THIRTDS – ÜÇLER KURALI
Ekranı hayali olarak yatayda ikişer ve dikeyde ikişer olmak üzere toplamda üç e böldüğünüzü hayal edin ve daha sonra önemsediğiniz bir takım nesneleri fotoğrafa bakan kişilerin gözlerini yönlendirmek istediğiniz noktaları bu çizdiğiniz hayali çizgilerin üzerine veya kesişim noktalarına yerleştirin. Böylece aslından fotoğrafta kompozisyonun temelini öğrenmiş oluyoruz.
LEAD ROOM – BAKIŞ BOŞLUĞU
Tam bire bir tercümesi ol masada biz buna BAKIŞ BOŞLUĞU adını verebiliriz. Yani karakterin bakmakta olduğu yönde oluşturulan kasıtlı boşluk. Üçler kuralına göre bu karakter sağdaki çizginin üstüne de yerleştirilebilirdi ama o zaman zaten o yöne baktığı için bilinçli olarak boş bırakılmış ve soldaki çizgiye yerleştirilmiş.
SİMETRİ
Ekranın tam ortasından bu sefer dikey bir çizgi çizdiğimizde canada goose coats nyc https://www.ogrelarp.com/ Canada Goose down replica fake, kompozisyonumuzdaki elemanlarımız bu çizginin etrafına SİMETRİK bir denge içerisinde
yerleştirilmiş. Aslında SİMETRİ başta da bahsettiğimiz üçler kuralının alternatifi olsa da, bu sahnede iki teknik başarıyla kullanılmış. Aynı anda hem
SİMETRİYİ hem de ÜÇLER KURALINI görebiliyoruz.
FRAMING – ÇERÇEVELEME
Fotoğraftaki nesneleri ortamdaki doğal başka bir nesnenin içine yerleştirerek çerçeveleyebilirsiniz. Burada televizyon ekranı bir çerçeve olarak kullanılmış, ama siz bunun için fotoğrafı çektiğiniz kişiyi bir pencerenin veya kapı gibi bir nesnenin içine yerleştirerek te çerçeveleyebilirsiniz. Eğer fotoğrafçılığınızı geliştirmek istiyorsanız, çektiğiniz nesneye yaklaşın kompozisyon diliyle FILL THE FREME yani ÇERÇEVEYİ DOLDUR diyebiliriz. Fotoğrafını çektiğiniz nesneye yaklaşırsanız ne olur? Doğal olarak onu daha yakından tanımaya başlarsınız, adeta iç dünyasını keşfetmeye başlarsınız.